CIRKUS NYTT.

 

PÅ DENNE SIDEN VIL DU FINNE DIVERSE INFO I FRA CIRKUSVERDENEN, BÅDE I FRA INNLAND OG UTLAND.

HVIS DU HAR NOEN TIPS, SOM DU MENER BØR KOMME INN HER SÅ SEND OSS EN MAIL TIL : post@cirkusvenn.no

******************************************************

Cirkus Zorba

Den 10. April hadde Nye Cirkus Zorba, premiere på årets forestilling i Kristiansund. Mange hadde nok ikke trodd at de kunne reise seg nok en gang, men vi vil bare gratulere og ønske Zorba lykke til med sesongen.

******************************************************

Cirkus Merano

Årets forestilling går sin gang med gode tilbakemeldinger i fra publikum og media.

Her kan du finnebilder i fra årets forestilling.

 

******************************************************

Cirkus Arnardo 

Latter og spenning i Arnardos eventyrlige verden

 

Norges Cirkus Arnardo møter nok en gang et land og folk klar for våren.

I vår 65. sesong presenterer vi vår eventyrlige verden med latter og fryd, styrke, smidighet, hurtighet og ikke minst eleganse. For cirkusdirektør Arild Arnardo setter også i år sin signatur på et program av ypperste kvalitet, og har streket under to viktige begrep i cirkusverden; ”Fryd og latter”.

Cirkus Arnardo starter i Arendal 16. og 17. mars. Derfra følger dem kysten vestover mot Stavanger, og så tilbake til Kristiansand hvor Cirkus Arnardo ligger i hele påsken.

Årets program er som følger:

Klovner av rang

De er klumsete, rare, smarte, triste, atletiske, spenstige, akrobatiske eller musikalske. I år får klovnene sette sitt ekstra preg på forestillingen, slikt blir det latter av.

Davis Vassallo

er av mange, også av oss blitt trukket fram som Chaplins arvtager med sitt lydløse kroppsspråk, kombinert med lineakrobatikk på høyt nivå.

Rivelinos

Klassisk humor med musikk og bløtkakekasting får også forsiktige smil til å bli til god latter når klovnene i Rivelinos går i gang med sine gags og overraskelser både i egen entré og mellom andre artisters numre, sier Arild Arnardo, som også i år har med seg en rekke dyr, små og store.

 -Andrejs Fjodorovs

og hans duer er noe vi aldri har sett maken til. En utrolig dueballett som gir assosiasjoner til filmen ”Hestehviskeren”, sier Arild Arnardo.

 

Generasjoner i manesjen

Arild Arnardo har både barn og barnebarn i manesjen.

Cirkus Arnardos eventyrlige forestilling åpnes av cirkusprinsesse Helen Arnardo fra sin hvite hingst.

Fjorårets debutant, barnebarnet Arne Otto Luigi Folco Arnardo (13) opptrer i et sjarmerende nummer med sin lille ponny.

Luigis mor og far, Paolina og Are Arnardo har også ført en arv videre etter cirkuskongen Arne med parets uforklarlige illusjoner, utført med publikum på alle kanter.

Devid Tsytko 

er en internasjonal bemerket artist med lynrask teknikk og vinnende smil der han trakterer sine diabolis  i en avansert trick-rekkefølge. Diabolo er en moderne form for cirkusunderholdning, og som har fått fotfeste i en hel cirkusverden.

 Duo Rivolis 

puddel-cabaret er fryd å oppleve.

Monika Rivoli

er utdannet hestetrener med lang erfaring i å trene den høyreiste rasen fullblodsarabere. Som med hestene har Monika også funnet den gode tonen med sine pudler. Logrende, livlige, lekende. Slik får vi se dem.

 Duo Rebels 

”levende trapes” er et godt eksempel på hvordan et tradisjonelt cirkusnummer er tatt inn i en ny tid og til nye høyder. Adrienn og Otilia har byttet ut den vanlige trapesstangen med duoens egne kropper i deres eksepsjonelle luftnummer.

 Tsytko Family

 stiger opp mot stjernene i deres helt spesielle form for fotantipode. I sin ekstreme form for fotantipode har de ikke gjort det enklere for seg selv der de faktisk utfører dobbel fotantipode kombinert med Ikariske leker og stigebalanse.

 Andreas Quaiser 

Bringer et vindpust fra Gobiørkenen inn ryttergangen når en flokk grasiøse kameler entrer manesjen som i et fatamorgana. Når kameler og Cirkus Arnardos tyngste representant, elefanten deler manesjen blir det hele til et estetisk samspill.

******************************************************

Cirkus Merano

 

Cirkus direktør Knut dahl er igjen på veien med et forrykende show av ypperste klasse !

Etter 5 forestillinger her i Fredrikstad kunne hele 7000 cirkus elskende publikummere og 2 aviser, bekrefte at årets Merano produksjon igjen imponerer med sitt fantastiske show. Faktisk gikk Fredrikstad avisa demokraten hen og ga forestillingen karakter 6 på terningen, Fredrikstad blad stilte spørsmål om hvordan Merano skal overgå årets forestilling i neste års 40. Sesong !

Årets forestilling presenterer en moderne, humoristisk og ikke minst en ytterst vellykket kombinasjon av artister, dyr og fugler. Jeg kommer tilbake med en bildepresentasjon av årets forestilling ganske så snart.

Denne Cirkus produksjonen må du bare besøke så snart det glade Merano ensemblet kommer til ditt sted ! De vil reise via sørlandet, vestlandet ,videre mot Nord og deretter tilbake mot øst, for helt tilslutt igjen å avslutte sesongen i Oslo i Aug/Sept mnd.

Programmet for 2013 er som følger:

 

ADRIANA FOLCO

Som i de seneste sesongene er også i år Adriana Folco tilbake med sin fantastiske elefant Baba. Hva er vel et klassisk cirkus uten elefant ?

 

AMEDEO FOLCO Jr.

Som tidligere har hatt sin artist debut i Cirkus Merano, vil i år fremføre et nytt spennende nummer med sine kameler. Amedeo er født med cirkusblod i årene, så her finner vi en ung artist som virkelig "brenner" for sitt yrke !

 

JUAN GUTIERREZ

Er ett nytt bekjentskap i Norge, Juan reiste i 2012 sesongen med Cirkus Medrano. Juan kan vise til et fargesprakende papegøye nummer, spennende.

 

EDI LAFORTE

Cirkus Merano vil i også i år fremvise et glimrende hundenummer med Edi Laforte. Nytt av året vil Merano også ha med seg både dresserte katter og gjess. Her kommer barn i alle aldre til å fryde seg av glede.

 

DUO KOSINCEV

Merano kan i år glede det Norske cirkuspublikummet med nye elleville ablegøyer.

Jeg har sett på noen klipp med denne elleville klovne duoen, og forstår godt hvorfor cirkusdirektør Knut Dahl har valgt akkurat dem. Friske og morsomme både for gammel og ung er disse årets nye reprise klovner.

 

ALEKSANDER TROUPE

Gjensyn med publikums favoritten Alexander truppen.

Høyt tempo og halsbrekkende akrobatikk med og uten springbrett i 2010, vi gleder oss til å se nytt nummer med disse friske unge artistene som ga oss mange åhhhh opplevelser.

 

JAN NAVRATIL

Fotjonglering av ypperste klasse, nok en gang får vi se denne mesteren i fotjonglering. Fikk du ikke sett ham i 2010 kan du glede deg over dette gjensynet !

YOU TUBE – JAN NAVRATIL

 

SEBASTIAN

I 2012 var sebastian med cirkus finlandia, i år skal han glede og forlyste det Norske publikummet.

Har sjekket noen klipp med Sebastian, og det skal bli spennende å se ham buktale.

 

GEORGIA

For noen år tilbake var det en farsott på skolene rundt om i vårt ganske land med Diablo. I 2013 vil nok denne farostten spre seg som ild i tørt gress igjen, i hvertfall hvis de unge får muligheten til å se Georgia :)

***********************************************************

Cirkus Zorba.

Cirkusvenn har mottatt mail i fra Ronja Gujord som vil fortelle at Cirkus zorba vil starte på nytt igjen med premiere i April måned, vi får håpe at dette går i orden og ønsker dem lykke til.

***********************************************************

CIRKUS ZORBA KONKURS.

Det små familievennlige cirkus zorba er begjært konkurs nok en gang, forrige gang i 1996.

Denne gangen er det publikumssvikt og dårlig besøk gjennom sesongene 2011 og 2012 som er årsaken. Det dårlige været på slutten av 2012 sesongen medførte dessuten flere avlyste besøk og forestillinger for dem.

Cirkus zorba forsøker å skaffe seg sponsorer for om mulig komme seg på veien også i 2013.

CIRCUS ZORBA BANKRUPT

The small familyfriendly circus zorba is bankrupt again, last time in 1996.

This time is it short of visitors trough the season 2011 and 2012 that is the reason for the economical problems. In the end of season 2012, there also was bad weather and a lot of rain, that result in canceled shows for them.

Circus Zorba is in thesedays working hard with getting new sponsors, and trying to get on the road again for a new 2013 season.
 

******************************************************

 

Cirkus med og uten dyr.

Denne sesongen har startet med masse oppmerksomhet rettet mot dyr i cirkus, og aldri før har vel media latt seg bruke av dyrevernsaktivistene for å få frem sitt budskap som nå i år. F.eks startet det hele under Cirkus Meranos forberedelser foran Norgespremieren i Fredrikstad. Fredrikstad avisa Fredrikstad Blad, var vel kanskje den avisen som mest lot seg bruke av NOAH for alt det var verdt. Denne avisen har blant annet en blogg som kontrolløst ble benyttet til å spre propaganda og meningsytringer over en lav sko, og det uten noen som helst kontroll av brukere og riktighet av påstandene som ble lagt frem. Om ikke det var nok så bruker de også spalteplass på å reklamere for Nyheten sirkus Zeppelin som naturligvis var uten dyr (og har premiere 1 mnd senere), og det selvfølgelig på Cirkus Meranos Norgespremiere dag. Er de kjøpt og betalt ?? Jeg bare spør.

Når det gjelder sirkus Zeppelin, er jo dette en personlig tragedie i seg selv. Sirkusdirektør Morten Solvang hadde en drøm om å starte eget sirkus, han hadde spart og samlet sammen kapital nok til å realisere guttedrømmen sin. Men dessverre for ham valgte han den letteste og ikke minst den rimeligste veien, nemlig en sirkusforestilling uten dyr. I gjennom kontakter med dyrevernsorganisasjoner, ble han forledet til å tro på at sirkus uten bruk av dyr er fremtiden og at tiden nå var moden. Men beklageligvis ble det allerede etter 3 forestillinger, bekreftet at publikum ikke ønsker sirkus uten dyr. Aktivistene som hele tiden påstår at Norge var klare og bare ventet på ham, møtte dessverre heller ikke opp og resultatet ble knappe 100 betalende besøkende på de første forestillingene.

Følgene ble naturligvis en brå slutt for nykomlingen, og et økonomisk uføre av dimensjoner for Solvang og en fremtid lagt i grus. Artister og stab lider naturligvis også av dette, og ringvirkningene for dem er enorme.

Til stadighet refereres det til suksessen dyrefrie sirkus har i Europa, og frem trekkes til stadighet Cirque Du Soleil som eksempel. Sannheten er at når nevnte etablissement spilte i Oslo i fjor, var  publikumfremøtet der også meget lavt. Følgene her er at Cirque Du Soleil ikke har noe ønske om å spille i Norge igjen. Dessverre er nok ikke disse to siste mann ut i uføret etter villedelsen om at sirkus uten dyr er tingen.

Til stadighet refereres det til dårlig behandling av dyr, og da spesielt elefanter og deres mangel på frihet. Når det gjelder den dårlige behandlingen mangler det fremdeles dokumenterte bevis på dette. Nå skal ikke jeg påstå at det ikke har forekommet i det hele tatt, men her hjemme i Norge som gjelder for oss, er det fram til i dag ikke bevist at misshandling har forekommet og som det hele tiden refereres til, vi får stole på at kontrollerende veterinærer og bestemmende myndigheter tross alt er de som vet dyrenes beste, noe som de får bekreftet gjennom en rekke kontroller/inspeksjoner i gjennom sesongen.

Når det gjelder elefantene og deres opphav, er det hovedsakelig 2 forskjellige steder de er innhentet i fra. En gruppe kommer i fra villmarkene i India, der deres foreldre var utsatt for ulovelig krypskytting etter elfenben. Babyelefantene som naturligvis ikke har dette var derfor uten interesse, og ble overlatt til seg selv uten mulighet for å overleve selv i det fri. Indiske myndigheter hadde derfor kun valget mellom avlivning eller eksport til diverse cirkus og zoologiske hager.

En annen gruppe elefanter har sitt opphav i Indias tømmerindustri, i denne industrien brukes et meget stort antall elefanter til transport og i driften av dette forøvrig. Når elefanten får babyer her, er disse ikke av interesse da oppfostring av babyene er altfor tidkrevende og kostbar. Resultat også her var avlivning eller eksport.

Nye lover og regler trådte i kraft i 1975 og etter dette året har det ikke blitt eksportert elefanter til bruk i cirkus verden over. Altså ingen nye elefanter i løpet av de siste 34 årene. Det er kun et knippe gjenlevende indiske cirkuselefanter igjen i hele verden, det vil heller ikke komme noen nye til, og ikke minst det er familier med lange tradisjoner som er domptører til disse dyrene. Cirkuselefantene begynner å bli meget gamle, og vil forsvinne ved naturlig avgang uten mulighet for fornyelse.

Familiene som har disse dyrene i sin eie har lange tradisjoner med hold av disse dyrene, dyrene er en del av familien og passes naturligvis på døgnet igjennom, både når det gjelder foring og ikke minst medisinsk oppfølgning. Ingen her i Europa og i hvertfall Norge, har slik kjennskap til disse dyrene, som deres eiere har fått i gjennom generasjoner. Kjærligheten til dyrene er til å ta å føle på, den som påstår noe annet har ikke kjennskap til disse familiene.

For tre år tilbake ble det under Cirkus Meranos gjestespill i Bergen, født en kamelbaby. Denne kamelen er forøvrig å finne også i årets Cirkus Merano produksjon.  En kamel født i fangenskap i et Cirkus, sågar under cirkus sesongen er vel i seg selv et tegn på at cirkusdyrene har det bra. I hvertfall er denne kamelen i topp form, og ser ut til å storkose seg med dette livet. (kanskje media skulle fortelle litt om dette også ?).

Så til bake til overskriften, cirkus med eller uten dyr.

Klassiske Norske Cirkus som Merano, Arnardo og Zorba, har alle til felles lange tradisjoner med bruk av dyr. Forestillingen er resultater av mange års utvikling i et stadig vanskeligere marked. Konkurransen med TV, Internett dataspill osv. Osv. Tilspisser seg stadig.  Cirkusproduksjonen blir derfor til stadighet fornyet med bedre lyd, dyktigere artister og mere avansert lysutstyr. Noe som ikke er blitt fornyet i samme grad er dyrenumrene, dette for de mennesker vil ha det ekte og tradisjonelle også. Å forsøke å fravike menneskets naturlige behov for kjærligheten, varmen og ikke minst nærheten av dyr er ikke mulig. Å se barn og voksnes reaksjoner, øyne og forventninger når hester, hunder og ikke minst elefanter blir presentert, er like naturlig som å snakke.

Å forsøke med å erstatte noen elementer i fra en klassisk cirkusforestilling, med foreksempel teater eller andre surrogater, er i hvertfall for meg utenkelig. Hvis man ser på publikumsbesøket til våre klassiske cirkus, så tror jeg nok også at brorparten av Norske cirkusvenner er enig. NRK var i 2008 med under store deler av Cirkus Arnardos sesong. Tv dokumentaren " cirkus liv " som Nrk viste i 2008 kom faktisk på 10.plass som mest sette tv program på statskanalen. Når vi tar med også de øvrige Norske tv kanalene, endte serien opp som nr 16. Det var faktisk hele 952 000 seere pr episode i snitt, så klassisk Cirkus er populært også som tv underholdning, og er i konkurranse sammenheng også i stand til å fenge interessen i forhold til ordinære tv produksjoner !!

Så konklusjonen er JA til ekte klassisk Cirkus med atmosfære og DYR !!

*************************************************************

 

Cirkus er populær underholdning .

Cirkus er fortsatt god underholdning for det Norske folk, det viser i hvert fall tall som NRK har kommet fram til i en seerundersøkelse.

Tv dokumentaren " cirkus liv " som Nrk viste i 2008 kom faktisk på 10.plass som mest sette tv program på statskanalen. Når vi tar med også de øvrige Norske tv kanalene, endte serien opp som nr 16. Det var faktisk hele 952 000 seere pr episode i snitt.

 

******************************************************

Tilbake til menyen